Zonneparken op (landbouw)grond

02 december 2023

Er gaat geen week voorbij of de discussie over het plaatsen van zonnepanelen verschijnt in de pers. In dit blog besteden wij aandacht aan de beleidsvorming van de provinciale politiek in Flevoland om het plaatsen van meer zonnepanelen te stimuleren.

Om in 2030 energieneutraal te zijn, is berekend dat 1.000 hectare nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen. LTO-Flevoland is kritisch over het voornemen om Flevolandse landbouwgrond uit productie te nemen voor het plaatsen van panelen. Mogelijke, nieuwe ontwikkelingen als mobiele opstellingen die meeroteren in het bouwplan zijn niet in de provinciale plannen opgenomen.

Iedereen zal het idee om dubbelgebruik van de ook in Flevoland schaarse ruimte te stimuleren ondersteunen. Ten eerste zullen de (gedeeltelijk) nog lege daken die geschikt zijn voor de plaatsing van panelen benut moeten worden. Dit pleit voor het bijstellen van het subsidiestelsel waardoor het voor gebouweigenaren interessant wordt geschikte daken volledig te voorzien van zonnepanelen. De hoeveelheid geschikte daken is echter onvoldoende om volledig in de behoefte te voorzien, waardoor grond- en wellicht ook wateropstellingen noodzakelijk zijn.

Ten tweede dienen laagproductieve gronden voorrang te krijgen om te worden voorzien van panelen. Zijn er dergelijke gronden in Flevoland om een substantiële bijdrage te leveren? Wat te denken van de gronden die beschikbaar komen als (gedeeltelijk) wordt gestaakt met het weiden van de grote grazers in de Oostvaardersplassen? Het is het onderzoeken waard of dit gebied, oorspronkelijk bedoeld voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen, zich leent voor gecombineerd gebruik van natuur met zonnepanelen of agrarisch natuurbeheer met zonnepanelen.

Ondanks deze ideeën zal ook Flevoland niet ontkomen aan zonneparken op agrarische grond.

Mocht u als agrariër binnen of buiten Flevoland overwegen in zee te gaan met een ontwikkelaar van zonneparken dan kunnen de rentmeesters van Rentmeesters.nl u bijstaan in de onderhandelingen en bij contractvorming.

Jack Ritsema,

lid van Rentmeesters.nl in de Provincie Flevoland

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.