Voedselbos: droom of reëel landbouwalternatief

25 september 2023

De Nederlandse landbouw levert een enorme prestatie. We exporteren voor bijna 92 miljard aan landbouwproducten en zijn daarmee de 2e wereldexporteur na de VS. De ongekende productieverhoging vanaf midden 20e eeuw heeft zijn weerslag op het milieu. 

Dagelijks verschijnen artikelen in de media over mestoverschotten, gezondheidsproblemen, afname biodiversiteit, etc. Kan de innovatieve Nederlandse landbouw tot nieuwe vormen komen waarbij de omgeving minder wordt geschaad?

Op dit moment wordt geëxperimenteerd met voedselbossen. Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap ( planten, bomen en struiken) met een groot aantal eetbare soorten. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Jaarlijks hoeft niet opnieuw een bouwvoor te worden opgebouwd. De boer boert voort op het bestaande ecosysteem.

Deze vorm van landbouw vraagt veel van de boer. Zo moet hij kennis hebben over welke gewassen gecombineerd kunnen worden in samenstelling, hoogte en tijd. De WUR in Wageningen kent al langere tijd een wetenschappelijke stroming die mondiaal onderzoekt hoe ecologie geïntegreerd kan worden in de landbouw: de agro-ecologie. In Mook, Zeewolde, St-Michelsgestel, Olst en Kootwijk ontstaan de eerste experimentele voedselbossen.

De meeste initiatieven hebben een ideële inslag, maar het begin is gemaakt. In Flevoland is in november 2017 zelfs een “green deal” gesloten waarbij 20 partijen hun intenties voor de verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw hebben bekrachtigd. Ook (landgoed)eigenaren zien kansen om met een voedselbos tot nieuwe verdienmodellen te komen. Naast de productie van streekeigen producten levert het voedselbos tevens een bijdrage aan natuur en milieu.

Heeft u plannen om een voedselbos te starten of bent u eigenaar van een bos die de mogelijkheden van een voedselbos wil verkennen? Onze rentmeesters geven u graag advies om dit mogelijk te maken. Wij kunnen u helpen bij het leggen van de juiste contacten.

Joris Vermaesen
WOET Bosgrond BV

Joris Vermaesen in lid van Rentmeesters.nl in de provincie Overijssel

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.