Soms moet een boom gewoon gekapt worden

26 april 2024

Als beherend rentmeester van landgoederen hebben we vaak te maken met oude, markante bomen. Naarmate die bomen ouder worden, wordt de kans op gebreken groter.

Dergelijke bomen zijn een gevaar voor de omgeving. Kappen is dan onvermijdelijk. De landgoedeigenaar is nu eenmaal verantwoordelijk voor de bomen op zijn terrein en de schade die vallende takken kunnen veroorzaken.

Boze burgers
Op plekken waar mensen recreëren, denk aan bossen of stadsparken, staan vaak oude bomen. Oude bomen hoeven niet per se onveiliger te zijn, maar ze moeten wel goed in de gaten gehouden worden. Wanneer een boom sporen van verzwakking vertoont, bijvoorbeeld wanneer paddenstoelen uit de stam groeien, moet de boom onderzocht worden.

Op verschillende plekken zal verschillend omgegaan worden met bomen die verzwakking vertonen. Bij zwakke bomen langs een bospad zal veelal ervoor gekozen worden om de boom te vellen. In steden waar oude bomen steeds schaarser worden zal geprobeerd worden de boom zo lang mogelijk te behouden. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de Anne Frank boom in Amsterdam, waar voor duizenden euro’s onderzoek is gedaan om hem te behouden. Er is zelfs een stellage gebouwd om de boom te stabiliseren. Helaas heeft dat niet mogen baten. Binnen enkele jaren is de boom toch omgevallen.

Wanneer een landgoedeigenaar of de gemeente besluit om een of meerdere bomen te vellen, roept dat vaak weerstand op bij de burgers. Zelfs wanneer de boom een gevaar is voor de omgeving zijn er mensen die vinden dat de boom toch moet blijven staan. Terwijl de landgoedeigenaar of de gemeente alleen maar voldoet aan de zorgplicht.

Zorgplicht ook voor particulieren
Maar ook particulieren hebben een zorgplicht. Wanneer een boom op uw grond staat bent u verantwoordelijk voor mogelijke schade door vallende takken. Deze aansprakelijkheid komt te vervallen wanneer u kunt aantonen dat de boom regelmatig gecontroleerd en onderhouden wordt.

Om aan uw zorgplicht te voldoen kunt u een Virtual Tree Assesment (VTA) laten uitvoeren door iemand die gecertificeerd is door Groenkeur. De controleur geeft aan welke bomen veilig zijn en welke bomen een risico vormen. Voor de risicobomen zal hij aangeven wat de juiste vervolgstap is. Indien u kunt aantonen dat de bomen op uw terrein gecontroleerd zijn en noodzakelijk onderhoud is uitgevoerd (denk aan het snoeien van dode takken) kunt u niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventueel schade. Alleen een bord plaatsen met “Pas op voor vallende takken” is geen oplossing.

Gecertificeerd
Wilt u een VTA laten uitvoeren laat dit dan doen door iemand die gecertificeerd is. Vraag bij aanvang van de werkzaamheden altijd naar een legitimatie. Op https://groenkeur.nl/ kunt u zien of de controleur gecertificeerd is voor de VTA. Na de controle ontvangt u een rapport of document met bevindingen. Controleer altijd of voor u duidelijk is welke bevindingen bij welke boom horen.

Inge van Dasselaar

Inge van Dasselaar is verbonden aan het kantoor van Benny van Dasselaar, lid van Rentmeesters.nl in de provincie Gelderland.

Onderstaand vindt u de link naar een gerechtelijke uitspraak, waarbij de zorgplicht goed is uitgevoerd:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBARN:2011:BV1587

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.