Rijk worden is gemakkelijk ...

25 september 2023

Het staat er echt: rijk worden is gemakkelijk. Het recept: men neme een kavel agrarische grond, een beetje aardig gelegen nabij een middelgroot dorp, doch zonder verwachtingswaarde - nu en voor de toekomst.

Te kopen tegen de agrarische waarde – zeg 5 tot 8 euro per m2. Men investere verder in de kadastrale opsplitsing van de kavel in perceeltjes van ca. 500 m². Men make een glossy brochure in een mooi gedistingeerd lettertype, fraaie foto’s uit de omgeving erbij en wervende teksten als “het is zeer goed denkbaar dat toekomstige bouw voor landelijk wonen op het aangeboden perceel gaat plaatsvinden” of “door toenemend toerisme in de omgeving, kan ontwikkeling niet achterblijven”. Men verspreide de brochures onder vroeggepensioneerden of hardwerkenden met spaargeld, die gewend zijn mensen te vertrouwen en van zichzelf niet te kritisch zijn. En zie aan: de verkoop van de kavels tegen het 30-voudige van wat ze gekost hebben gaat bijna als vanzelf. U hoeft niet bang te zijn: de onfortuinlijke koper is gewoon zijn geld kwijt. Een rechtszaak aanspannen is zinloos, want op het verkopen van gebakken lucht staat geen straf.

Voor mensen die geen bezwaar hebben tegen rücksichtslos rijk worden, heb ik nog wel een paar tips. Men kan cocaïne gaan smokkelen uit Latijns Amerika of mensen uit Afrika. Het nadeel van de laatste twee is dat er wel straf op staat ...

De moraal van het verhaal: Win vooraf advies in en doe prettig en vertrouwd zaken. Of raadpleeg een rentmeester in de betreffende provincie.

Jos Ebbers

Jos Ebbers is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Friesland

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.