Rentmeesters.nl te gast in Zeeuws-Vlaanderen

02 december 2023
Rentmeesters.nl te gast in Zeeuws-Vlaanderen

De jaarlijkse zomervergadering van Rentmeesters.nl heeft als vast onderdeel een excursie. Afwisselend krijgt een van de leden de gelegenheid om een interessant aspect van zijn/haar werkgebied onder de aandacht te brengen.

Op uitnodiging van Jos Verschueren brachten de leden van Rentmeesters.nl vrijdag 25 augustus een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen.

Jos ontving zijn collega’s op zijn kantoor in Zaamslag.  Na koffie met heerlijke Zeeuwse bolus vertrok het gezelschap in twee auto’s voor een tocht door Oostelijk Zeeuws - Vlaanderen, die afwisselend door Nederland en België voerde.  Jos, geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen, heeft bijzonder veel kennis van de historie en de genealogie. Bij iedere stop tijdens de tocht wist hij iets bijzonders te vertellen over de omgeving en de huidige en vroegere eigenaren en bewoners.

23.08.25 1

Onderweg naar de Hedwigepolder en de Prosperpolder werd een korte stop gemaakt in Doel. Jaren geleden moesten alle inwoners vertrekken om uitbreiding van de Antwerpse haven mogelijk te maken. Sindsdien staan de huizen leeg en is Doel veranderd in een spookstad.

23.08.25 6

Ook de onteigening van de Hertogin Hedwigepolder en de Prosperpolder hebben te maken met de uitbreiding van de Antwerpse haven. Door beide stukken land te ontpolderen werd een buffer met natuurcompensatie gecreëerd. De ontpoldering van de Hedwigepolder domineerde lange tijd het nieuws, terwijl over de Prosperpolder weinig in het nieuws is verschenen. Dat illustreert min of meer dat in België anders met onteigening wordt omgegaan dan in Nederland.

De excursie eindigde met een lunch in Paviljoen ’t Schor, gelegen buitendijks in de jachthaven van Paal. Vanaf het terras hebben de bezoekers een mooi zicht op de Westerschelde, het land van Saeftinghe en daarachter de haven en industrie van Antwerpen.