Rentmeesters.nl op veldexcursie

27 mei 2024
Rentmeesters.nl op veldexcursie

De leden van Rentmeesters.nl vergaderen zo’n drie maal per jaar. Op 10 juni maakte de vergadertafel, op uitnodiging van Benny van Dasselaar (lid van Rentmeesters.nl in de provincie Gelderland),  plaats voor landgoed De Grote Woeste Hoeve.

De Grote Woeste Hoeve is een van de landgoederen die Benny in beheer heeft.

Tijdens de wandeling over het landgoed vertelde Benny enthousiast over faunabeheer, bosexploitatie (één van de economische dragers van het landgoed) en bosonderhoud. Op het landgoed staan onder andere grote Douglassparren die te dik zijn om in Nederland te worden verwerkt. Benny liet de leden ook vegetatie zien die in het verleden niet op het landgoed voorkwam, maar nu door de stikstofdepositie weelderig groeit en bloeit. Een paar dagen voor de excursie knipte een van de aanwezige wildcamera’s een wolf. De wolf heeft zich tijdens de excursie niet laten zien.

De N50 (Apeldoornseweg) tussen Arnhem en Apeldoorn is in jaren tachtig omgebouwd naar de snelweg A50 en in 1989 opengesteld voor het verkeer. Op het landgoed is de oude Apeldoornseweg, inmiddels een mooi bospad, nog zichtbaar.

Het einddoel van de wandeling was het in 1988 gebouwde eerste ecoduct van Nederland, de wildwissel Woeste Hoeve. De wildwissel overspant de A50 tussen Schaarsbergen en Hoenderloo en is duidelijk zichtbaar voor het verkeer dat over de A50 rijdt.

De veldexcursie werd afgesloten met een korte vergadering en een lunch in de mooie tuin van Herberg De Woeste Hoeve.