Mijn gastcollege bij Hogeschool Van Hall Larenstein

08 december 2022
Mijn gastcollege bij Hogeschool Van Hall Larenstein

Woensdag 12 mei heb ik op verzoek van de Hogeschool van Hall Larenstein te Velp een presentatie gegeven over de onderwerpen communicatie, netwerken en onderhandelen.

In de collegezaal zat een enthousiaste groep studenten die de opleiding Bos- en Natuurbeheer volgen met als specialisatie Rentmeesterij.

Een interessante studie met perspectief
De opleiding tot rentmeester is vooral praktijkgericht. Via stages, projecten en een afstudeerscriptie maken de studenten kennis met de dagelijkse praktijk van een rentmeester. Als afgestudeerde rentmeester ben je meer een generalist dan een specialist. Dit wordt door de studenten als positief ervaren, want de meesten  zijn nog zoekende welke kant ze op willen. Zij kunnen t.z.t. kiezen voor bijvoorbeeld een loopbaan als beherend rentmeester of als grondzakendeskundige.

Zelf heb ik de opleiding tot rentmeester, die destijds viel onder de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School  HBCS, afgerond in 1992 (!). Het was leuk om weer terug te zijn op het complex in Velp, in mijn tijd een tot hogeschool verbouwd klooster. Inmiddels een grote futuristische vestiging met circa 2000 studenten.

Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR)
Eenmaal afgestudeerd en een poosje aan het werk kan een rentmeester ervoor kiezen om lid te worden van de NVR. De NVR ziet toe op professionaliteit en integriteit, een kwaliteitswaarborg voor de opdrachtgever. Een lid is eerst aspirant lid en wordt na een periode van 1 tot 3 jaar volwaardig lid.

Communicatie, netwerken en onderhandelen
De rol van de rentmeester als intermediair blijft erg belangrijk. Vooral vanwege de tegengestelde belangen die in het buitengebied spelen. De rentmeester is eigenlijk de verbindende schakel tussen een opdrachtgever die wat wil en de andere partij die iets niet wil. Naast inhoudelijke kennis van zaken (bijvoorbeeld op taxatietechnische vlak of wet- en regelgeving) komt het aan op mensenkennis, goed communiceren, vertrouwen kweken en onderhandelen. Pas dan kun je resultaat boeken. De werkzaamheden van een rentmeester zijn in mindere mate transactie gericht en meer op continuïteit en de lange termijn. Een rentmeester investeert in tijd en in mensen.

Een goed voorbeeld van netwerken is het enkele jaren geleden opgerichte platform Rentmeesters.nl. Dat is een landelijke coöperatie van Rentmeesters NVR (een rentmeester per provincie, in een enkele provincie twee), waarin samenwerken, kennis delen en kennis uitwisselen centraal staan.

Ik doet dit werk nog steeds met heel veel plezier. Ik hoop dat ik dat enthousiasme heb kunnen overbrengen op de studenten en ze op weg heb geholpen bij hun keuze naar een volgende stap.

Paul Bakker

Paul Bakker is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Noord-Brabant.