‘Maar de boer hij ploegde voort’

20 juli 2024

Wat een uitdagingen moeten die agrarisch ondernemers momenteel het hoofd bieden. De inkomens in de landbouw zijn lager dan vergelijkbaar werk buiten de landbouw.

Hetzelfde geldt voor het rendement op eigen vermogen. Bedrijfsovernames worden door de hoge grondprijzen bemoeilijkt. Voor potentiële opvolgers is het vooruitzicht zorgelijk. Maar als dit het is - boeren is een vorm van leven - kunnen ze ermee leven.

Helaas komt er nog zoveel meer op hen af waar zij niets aan kunnen doen, maar wel diep ingrijpt in het bestaan van deze ondernemers. Die realiteit wordt vaak in mooie volzinnen verpakt. Denk aan het ‘verwezenlijken van de milieu- en klimaat gerelateerde doelstelling van de EU’ of het ‘versterken van het sociaal-economisch weefsel van plattelandsgebieden’. Achter deze zinnen gaan veel bedreigingen schuil die allemaal geprojecteerd worden op de landbouw.

Het landbouwareaal bestaat uit ca. 1.75 miljoen hectare grond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel overheden en organisaties hiernaar kijken als er doelstellingen gehaald moeten worden of problemen opgelost. Denk aan de stikstof problematiek, CO², bodemdaling, Regionale Energiestrategie (RES), klimaatadaptatie, watermaatregelen, Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), strategische visies, uitbreidinglocaties en verbredingen, natuuropgaven, etcetera. Al deze problemen worden in meer of mindere mate afgewenteld op het platteland.

Heel veel organisaties leven van het organiseren van meetings en het produceren van rapporten over deze kwesties. Vaak nog zonder de betrokken agrarische ondernemer in te lichten of op de hoogte te stellen. Het is zaak om goed op de hoogte te zijn en te blijven om op tijd hierop te acteren. Een goede rentmeester is essentieel om u in dit oerwoud van bedreigingen ook kansen te laten zien.
Dan zal dit nog steeds gelden: ‘Terwille van den boer die ploegt, Besta de wereld voort!'

Johan Benschop

Johan Benschop is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Zuid-Holland

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.