Lastenverzwaring voor landgoedeigenaren

20 juli 2024

Op 6 september 2019 heeft staatssecretaris Snel van Financiën zijn plannen bekend gemaakt om de box 3-heffing aan te passen.

Een wetsvoorstel wordt pas in de zomer van 2020 verwacht, met als vermoedelijke ingangsdatum 2022. Voor beleggers betekent dit een aanzienlijke lastenverzwaring. Eigenaren van landgoederen verwachten zelfs te moeten toeleggen op hun bezit.

Toeleggen in plaats van rendement
Het landgoed wordt niet als belegging gezien, maar als familiebezit dat wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Gronden worden meest regulier verpacht waarbij het rendement van overheidswege is gemaximeerd op 2%. Het werkelijke rendement echter ligt dikwijls aanzienlijk lager. Met een nu voorgesteld forfaitair rendement van 5,33% is de onrust bij de landgoedeigenaren meer dan begrijpelijk. In bijgevoegd artikel uit het FD van 15 oktober 2019 wordt door de heren Robbertsen (voorzitter Federatie Particulier Grondbezit) en Evelein (landgoedeigenaar en fiscalist) uitgelegd welke gevolgen de invoering van de nieuwe plannen voor landgoedeigenaren kan hebben.

Gijs de Kruif

Gijs de Kruif is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Utrecht

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.