Herziening pachtbeleid. Minister ziet essentieel probleem over het hoofd

29 maart 2024

Minister Schouten heeft gemeend middels een kamerbrief richting te moeten geven aan een herziening van het pachtstelsel.

Zij signaleert een drietal problemen:

  1. De stimulans ontbreekt om langdurige contracten aan te gaan. Een eenvoudig te realiseren kortere looptijd en daarbij betere pachtprijs zijn hiervan de oorzaak. Voor de continuïteit van het landbouwbedrijf is het evenwel van be­lang dat de landbouwer verantwoord langetermijn-investeringen kan doen. Het kunnen be­schik­ken over grond is bij de afweging daartoe van wezenlijk belang.
  2. Er is nauwelijks prijsbescherming bij kortdurende contracten. Kortlopende liberale pacht kan het verdienmodel van landbouwers die pachtafhankelijk zijn steeds meer onder druk zetten.
  3. De huidige pachtregelgeving leidt niet tot goed bodemgebruik omdat tijdelijk gebruik de boer niet stimuleert om in de grond te investeren.

Als oplossingsrichtingen ziet zij:

  1. Het schrappen van de maximale termijn van kortdurende liberale pacht waarbij pachters en verpachters vrijer zijn om de prijzen onderling overeen te komen. Tegelijkertijd wordt kort­lopen­de pacht ontmoedigd.
  2. Het vergroten van de mogelijkheden voor verpachters om eisen te stellen aan het bodembeheer.
  3. Het grotendeel ongemoeid laten van reguliere pacht, doch wel bezien of de fluctuaties in de pachtnormen gereduceerd kunnen worden. Voorts blijft de teeltpacht bestaan.
  4. Het introduceren van loopbaanpacht welke tenminste 25 jaar duurt en waarbij de looptijd wordt aangepast aan de leeftijd van de pachter zodat deze eindigt rond het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Ik vind het jammer dat de minister de problemen slechts ziet bij de pachters. Ik zou menen dat de fiscale behandeling van grondbezit bij de verpachters ook als probleem gedefinieerd kan worden. Indien kortdurende pacht wordt ontmoedigd, dan zou het zomaar kunnen zijn dat de grondbezitter besluit de grond te verkopen, waardoor die grond niet meer beschikbaar komt voor de minder draagkrachtige (jonge) boer.

De sleutel tot succes ligt mijns inziens in het toevoegen van gemeld probleem en de oplossing daarvan. Men zou bij de uitwerking van het nieuwe pachtstelsel het fiscaal aantrekkelijk moeten maken om langdurige te verpachten.

Jos Ebbers.

Jos Ebbers is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Friesland.

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.