Gebiedsontwikkeling nieuwe stijl zet in op participatie

27 april 2024

Gebiedsontwikkeling wordt de komende jaren hét thema in het werkveld van de rentmeester. Maatschappelijke ontwikkelingen vragen om gebiedsontwikkeling op maat. De nieuwe Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt, stuurt sterk op participatie en een breed draagvlak.

De rol van de rentmeester is die van een verbindingsofficier die partijen dichter bij elkaar brengt.

Instrumenten en thema’s
Gebiedsontwikkeling vindt plaats in de groene ruimte en in de stad. Ruilverkaveling, (vrijwillige) kavelruil – al dan niet in combinatie met boerderijverplaatsing – onteigening en tegenwoordig ook stedelijke herverkaveling zijn daarbij geschikte instrumenten. De thema’s die bij gebiedsontwikkeling aan de orde zijn, betreffen in de regel landbouwstructuurverbetering, infrastructuur, verkeersveiligheid, realisatie Natuur Netwerk Nederland, waterhuishouding incl. verzilting, gezonde bodemstructuur, recreatie, energietransitie en natuurlijk ook woningbouw en de ontwikkeling van bedrijventerreinen. In dit speelveld heeft de rentmeester als adviseur zijn sporen ruimschoots verdiend.

De rentmeester in een verbindende rol
Bij gebiedsontwikkeling nieuwe stijl zijn alle partijen - overheden, natuurbescherming, waterschappen zowel als particulieren - min of meer gelijk. Dat vraagt om een strakke regie op het proces. Een rentmeester is gewend om tussen de partijen te staan, om tegenstrijdige belangen en wensen bij elkaar te brengen. Aan de keukentafel en in de bestuurskamer probeert de rentmeester met kennis van zaken, ervaring, deskundigheid en creativiteit in te zetten op participatie en een zo breed mogelijk draagvlak. De nieuwe rol van de rentmeester is die van gebiedsregisseur, een verbindende schakel tussen de partijen.

Meer info?
Bent u partij in een gebiedsontwikkeling of wilt u een gebiedsproces opstarten? Neem dan contact op met de rentmeester in uw provincie.

Erwin van den Berg

Erwin van den Berg is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Noord-Holland.

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.