Beter een goede buur ...

25 september 2023

Bij het lezen van bovenstaande titel op een website van rentmeesters zullen velen van u denken dat het over buurmans grond gaat.

Dat zou kunnen, maar in dit geval toch niet. De titel verwijst naar onze buurlanden België en Duitsland. Uit afgelopen week gepubliceerde cijfers blijkt dat van de totale exportwaarde van de Nederlandse landbouw maar liefst een derde wordt geëxporteerd naar deze twee landen. In euro’s hebben we het dan over een bedrag van 20 miljard!! De totale exportwaarde bedraagt 90,3 miljard euro. De landbouw is daarmee een van de vaste dragers van onze economie! Overigens is de totale landbouwexport na jaren van forse groei het afgelopen jaar maar minimaal gestegen.

In het licht van alle Brexit-hectiek is het ook goed te weten dat we voor ruim 2 miljard producten exporteren naar onze buren aan de overzijde van de Noordzee. In de lopende discussie over open of gesloten grenzen is het voor Nederland dus van groot belang dat we, gezien onze exportpositie, de grenzen zoveel mogelijk open kunnen houden om onze gewilde en kwalitatief uitstekende producten en onze kennis naar het buitenland te verkopen.

Kortom, we moeten onze directe buren goed te vriend houden. Verre nieuwe markten aanboren en daarin investeren kan wellicht interessant zijn. Maar goede klanten net over de grens behouden en eventueel versterken is mijn inziens gemakkelijker en minder kostbaar.

Ivo Huntjens

Ivo Huntjens is lid van rentmeesters.nl in de provincie Limburg

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.