Non-conformiteit. Waardevolle garantie, geen ontsnappingsclausule

24 april 2024

Veel kopers en verkopers hebben wellicht nog nooit van deze term gehoord.  Toch kan non-conformiteit wel wat aandacht gebruiken.

Met deze regeling biedt de wetgever particuliere en zakelijke kopers bescherming tegen een wanprestatie.

De term non-conformiteit  is ontleend aan artikel 7:17 lid 2 BW.  Daar staat het volgende: Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

Met andere woorden: Een koper mag ervan uitgaan dat zijn aankoop biedt wat hij er terecht  van verwacht en de eigenschappen bezit die voor  normaal gebruik noodzakelijk zijn. Eigenschappen bovendien waarvan hij de aanwezigheid niet behoeft te betwijfelen. 

Non-conformiteit is niet bedoeld voor spijtoptanten
Een koper kan geen beroep doen op non-conformiteit voor zaken waarmee hij ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bekend was of voor zaken waarmee hij redelijkerwijs bekend kon zijn. Non-conformiteit betekent dus niet dat een koper  klakkeloos 'impulsaankopen' kan doen om daarna op basis van het argument ’voldoet niet aan mijn verwachtingen’ de koop weer terug te draaien. Voldoet het gekochte aan de beschrijvingen en mededelingen van de verkoper, dan is de koop rechtsgeldig en kan dus niet ontbonden worden.

Ons kantoor heeft onlangs geadviseerd in een casus waarbij de koper probeerde op basis van non-conformiteit onder een koop uit te komen. Na het sluiten van de koopovereenkomst had hij enkele stukjes asbest gevonden in de bodem. Uiteindelijk is deze casus met een sisser afgelopen. Maar wel dankzij een goede overeenkomst die aan de verkoop ten grondslag lag! Een zorgvuldig opgestelde koopovereenkomst kan veel problemen en ellende achteraf voorkomen.

Mijn advies is dan ook vertrouw niemand op zijn blauwe ogen maar schakel een specialist in bij het opstellen van een overeenkomst  waarop u zo nodig kunt terugvallen.  Een rentmeester bijvoorbeeld. Een rentmeesters is een breed georiënteerde vastgoeddeskundige, die u daarin vakkundig kan bijstaan!

Johan Benschop

Johan Benschop is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Zuid-Holland

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.