Je zult maar geconfronteerd worden met een veranderpercentage van -38%

20 april 2024

De nieuwe pachtnormen per 1 juli 2019 zijn bekend.

Per brief van 29 mei 2019 heeft Carola Schouten, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe pachtnormen zoals deze met ingang van 1 juli 2019 van kracht zullen zijn.

De laatste jaren wordt aan het einde van de maand mei door iedereen reikhalzend uitgekeken naar de uitkomsten van de nieuwe berekeningen van Wageningen Economie Research (WUR). Deze berekend jaarlijks weer keurig de wijzigingen op de pachtnormen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen ten opzichte van het voorgaande jaar. Een en ander conform de uitgangspunten van het Pachtprijzenbesluit 2007.

Over de uitgangspunten is de laatste jaren veel van doen geweest, mede door de grote jaarlijkse wijzigingen in de veranderpercentages en daarmee ook de regionormen. Ook dit jaar ondervinden sommige verpachters de treurige resultaten van de berekening, die toch echt op korte termijn een keer op de schop zal moeten. Je zult maar gronden verpachten in de regio Zuidwestelijk akkerbouwgebied en geconfronteerd worden met een veranderpercentage van -38% en een bijbehorende regionorm van € 315,-/ha. Het directe rendement op reguliere verpachtingen zal daardoor op sommige plaatsen de spaarrente bij de banken achterna gaan en negatief worden. Grondprijzen van € 75.000,-/ha of meer zijn immers in dit gebied geen uitzondering en de ervaring leert dat de hoogte van de waterschapsbelasting over het algemeen de wijzigingen van het veranderpercentage van de pachtnormen niet volgt.

De tabellen 1,2 en 3 geven een duidelijk inzicht in de wijzigingen ten opzichte van 2018. De pachtnormen waar de meeste partijen mee te maken zullen hebben zijn de normen voor los bouw- en grasland zoals vermeld in tabel 1. Deze zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2013-2017.

De verhoging van de pachtnormen zijn van toepassing in gebieden met overwegend Melkveehouderij, waarbij een matig inkomensjaar (2012) is vervangen door een zeer positief inkomensjaar (2017). De gebieden die te maken hebben gehad met een daling zijn overwegend in gebruik voor akkerbouw. Een voor de akkerbouw zeer goed inkomensjaar is afgevallen (2012), terwijl het bijkomende inkomensjaar (2017) onder het langjarig gemiddelde zit.

Tabel 2 vermeldt de pachtnormen voor de twee pachtprijsgebieden van los tuinland. Hier is 2011 vervangen door een vergelijkbaar jaar 2017 (Westelijk Holland) of door een jaar  met een bovengemiddeld inkomen zoals dat in de Rest van Nederland het geval was.

Als laatste tabel 3. De pachtprijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen worden verhoogd met 1,72%, de gemiddelde bouwkostenindex over 2014-2018. De verhoging van de pachtprijs voor agrarische woningen, verpacht voor 1 september 2007 bedraagt 4,1%. De hoogst toelaatbare pachtprijs voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten aangegaan op of na 1 september 2007, wordt verhoogd met 1,7%. Dat betreft het inflatiepercentage over 2018.

Met betrekking tot het berekenen van de pachtprijs ingaande het nieuwe pachtjaar, voor verpachtingen aangegaan voor 1 september 2007, dienen we de onderstaande rekenregels te hanteren.

  1. Pas het regionaal veranderpercentage toe op de huidige pachtprijs.
  2. Door toepassing van het veranderpercentage mag de pachtprijs niet hoger worden dan 110% van de regionorm. Als de bestaande pachtprijs al hoger is dan 110% van de regionorm dan stijgt de pachtprijs niet verder.
  3. Door toepassing van het veranderpercentage mag de pachtprijs niet lager worden dan 90% van de regionorm. Als de bestaande pachtprijs al lager is dan 90% van de regionorm dan daalt de pachtprijs niet verder.
  4. De nieuwe pachtprijs mag niet hoger zijn dan 2% van de vrije verkeerswaarde van het pachtobject bij voortgezet agrarisch gebruik.

Is de overeenkomst aangegaan op of na 1 september 2007 geldt in principe de hoogst toelaatbare pachtprijs per regio als maximale pachtprijs. Pachter en verpachter kunnen natuurlijk altijd zelf een andere pachtprijs afspreken. Zolang de pachtprijs die ze afspreken maar niet hoger is dan de maximale pachtprijs. Twijfelt u aan de hoogte van de pachtprijs raadpleeg dan een rentmeester uit uw regio. Als laatste blijft het uiteraard mogelijk om de grondkamer te verzoeken de hoogst toelaatbare pachtprijs vast te stellen.

Jack Ritsema

Jack Ritsema is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Flevoland

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.