Hoed u voor de schaduwzijde van een zonnepark

20 april 2024

Het is belangrijk om het aangeboden contract goed te lezen, te herlezen en waar mogelijk een rentmeester te laten meelezen voordat u ondertekent.

Op het moment van een goede verstandhouding is er weinig aan de hand. Maar zodra een kink in de kabel komt en de verhoudingen op scherp staan, is de goede verstandhouding ver te zoeken en komt het op de tekst in het contract aan.

Met wie wordt een contract afgesloten?
Een voorbeeld uit de praktijk. Een afbouwende melkveehouder wordt benaderd door een partij die zonnepanelen op zijn land wil plaatsen. De vertegenwoordiger die langs komt om afspraken te maken, maakt een betrouwbare indruk op de agrariër. Helaas gaat ’t daar al meteen mis. Niet de vertegenwoordiger is relevant, maar de partij die hij vertegenwoordigt. Door simpel te googelen blijkt die partij met KvK-nummer gevestigd te zijn in een eenvoudige middenwoning in een grote plaats ergens in Nederland en gelieerd te zijn aan een ontwikkelaar in Italië. De melkveehouder tekent een in het Engels opgesteld contract en doet vervolgens zaken met een onderneming naar Italiaans recht. Wat weten wij van Italiaans recht? Er wordt weliswaar een vertaling in het Nederlands bijgevoegd, maar die wordt dus niet ondertekend.

Onredelijke voorwaarden
De voorwaarden in het contract zijn ronduit onredelijk. Zo wordt er een optie genomen op het land voor enkele jaren, waarin de ontwikkelaar de mogelijkheid heeft om bij de gemeente de benodigde vergunningen te regelen. Plus nog een extra mogelijkheid om de optie tegen een jaarlijkse vergoeding te verlengen. Na een, naar de mening van de ontwikkelaar (!) succesvolle afronding van de toestemmingen, zal worden begonnen met de ontwikkeling. Er wordt gesproken over gebruik van het land gedurende een periode van 30 jaar, met de mogelijkheid die periode eerder af te bouwen. Nergens in het contract wordt geregeld hoe het verder moet als de ontwikkelaar halverwege die periode failliet gaat. Wie ruimt dan de oude panelen op? Hoe wordt het land opgeleverd?

Alle risico voor de melkveehouder
U begrijpt het al. Voor de ontwikkelaar is dit een contract zonder één enkel risico. Maar hoe zijn de zekerheden voor de afbouwende melkveehouder geborgd? Hoe en wanneer wordt er betaald? Hoe is een en ander fiscaal geregeld? Hoe kan de ontwikkelaar in gebreke gesteld worden? Hoe is het onderhoud van het perceel geregeld? Kortom: alle risico is voor de melkveehouder.

Laat u goed informeren
Verleidt door een flinke jaarlijkse vergoeding per hectare worden te snel ondeugdelijke contracten getekend, met alle gevolgen van dien. Mijn advies is dan ook, laat u bijstaan door een rentmeester. Een rentmeester is als geen ander op de hoogte van relevante zaken rond het agrarisch onroerend goed en bijbehorende contracten. Een deugdelijk advies kan u voor veel ellende behoeden.

Johan Benschop

Johan Benschap is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Zuid-Holland

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.