Erfdelen: Zorg voor elkaar in het buitengebied

24 april 2024

Pieter Parmentier uit Diepenveen wilde graag na zijn pensionering buiten wonen. De leegstaande boerderijen in de buurt waren alleen een beetje te groot voor hem en zijn vrouw.

Hij maakte een website www.erfdelen.nl en nodigde mensen uit contact met hem op te nemen indien zij vergelijkbare plannen hadden. Wellicht konden ze met meerdere huishoudens op een erf gaan wonen.

De belangstelling was overweldigend. Uit het hele land kwamen honderden enthousiaste reacties om deze nieuwe vorm van samenwonen te realiseren. "Opvallend is dat allerlei leeftijdsgroepen graag met elkaar willen wonen maar tegelijkertijd gesteld zijn op hun privacyā€¯, aldus Pieter. Het gaat dus niet om nieuwe communes op het platteland maar eerder om een moderne vorm van Noaberschap.

Op zijn zoektocht ervaart Pieter Parmentier veel barricades bij overheden. Je zou denken dat gemeenten het initiatief van Erfdelen toejuichen als oplossing voor de vrijkomende agrarische erven. Het concept kan bijdragen aan een oplossing voor krimp in het buitengebied. Door ruimte te bieden aan meerdere kleinere huishoudens kan de leefbaarheid lokaal een impuls krijgen.

Toch zijn gemeenten als de dood voor precedentwerking. Ook lijkt de uitgifte van wooncontingenten voor de provincie een obstakel te zijn. Intussen helpen diverse rentmeesters hem op het gebied van planvorming en financiering om de eerste pilot te realiseren. Want als er een schaap over de dam is, kunnen meer erven tot bloei komen!

Joris Vermaesen

Joris Vermaesen is lid van rentmeesters.nl in de provincie Overijssel

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.