Subsidie voor Groene BOA’s

01 november 2024

In de provincie Utrecht werken de Groene BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein II) grensoverschrijdend. Hun werkterrein houdt niet op bij de grens van het eigen grondgebied of de eigen gemeentegrens. Zij mogen ook beboeten en handhaven buiten hun eigen terrein.

De provincie Utrecht beloont dit bijzondere initiatief vanaf 2018 met een bijdrage uit de subsidieregeling Natuurbeheer voor landgoedeigenaren en particuliere grondbezitters.

BOA’s zijn in dienst van terreinbeherende organisaties (TBO’s) zoals de provinciale landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer of publieke organisaties zoals gemeenten, waterschappen en provincies. Maar ook particuliere grondbezitters en landgoedeigenaren hebben een BOA in dienst; een groene BOA. Vaak zijn dat vrijwilligers die werken voor een onkostenvergoeding, voor gebruik van eigen middelen en voor de vereiste permanente educatie. Deze Groene BOA’s moeten aan dezelfde opleidings- en kenniseisen voldoen als de betaalde BOA’s. Ze moeten volledig ingevoerd zijn in de “groene milieuwetgeving” en van onbesproken gedrag (Verklaring Omtrent Gedrag) zijn.

Convenant “Optreden op elkaars grondgebied”

In 2016 hebben de landgoed- en terreineigenaren in de provincie Utrecht de hoofden bij elkaar gestoken om te komen tot een effectievere en efficiëntere handhaving van wet- en regelgeving op hun grondgebied. Immers een overtreder kijkt niet naar eigendoms- of gemeentegrenzen. Als het werkterrein van de groene BOA beperkt blijft tot het eigen gebied is het in sommige gevallen lastig handhaven of vervolgen. Dat overleg heeft geresulteerd in het Convenant “Optreden op elkaars grondgebied”. In een handboek, dat de basis vormt voor de samenwerking, zijn de prioriteiten per grondgebied samengevat.

Jaarlijkse subsidie voor toezicht op natuurgebieden

Voor de provincie Utrecht was dit unieke initiatief aanleiding om in het kader van de subsidieregeling Natuurbeheer vanaf 2018 aan particuliere grondbezitters en landgoedeigenaren jaarlijks een bedrag ter beschikking te stellen voor toezicht op natuurgebieden. Uitgangspunt is dat er op de Utrechtse Heuvelrug per hectare 1 uur per jaar toezicht aanwezig is. Dat komt neer op een jaarlijks budget van €340.000,00. TBO’s, particuliere grondbezitters, landgoedeigenaren en publiekrechtelijke organisaties benutten 2018 om provinciebreed in goed overleg tot een optimale BOA-inzet te komen. De particuliere grondbezitters en landgoedeigenaren worden in dit overleg vertegenwoordigd door de betreffende rentmeester. Het eerste overleg was op 22 mei 2018.

Geen overbodige luxe

Professioneel toezicht is beslist geen overbodige luxe. Dagelijks bezoeken vele wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters, hondenbezitters, etc. de Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Helaas kent de natuur ook minder positieve bezoekers. Zo werd kortgeleden in Laag-Soeren, Elst en Brummen in één nacht vaten met chemisch afval gedumpt. De vaten zijn waarschijnlijk afkomstig uit een laboratorium waar synthetische drugs worden gemaakt.


“Het initiatief van de provincie Utrecht verdient navolging door andere provincies”, aldus Benny van Dasselaar.

Benny van Dasselaar is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Gelderland.

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.