Pacht en fosfaatrecht

01 november 2024

Op 1 januari zijn fosfaatrechten ingevoerd. Melkveebedrijven mogen in beginsel niet meer melkvee houden dan er op 2 juli 2015 aanwezig was. Daarop wordt – bij geen grondgebondenheid - een generieke korting van (maximaal) 8,3% toegepast.

In de praktijk is de vraag actueel aan wie de fosfaatrechten toekomen bij het einde van een pacht­over­een­komst. De fosfaatrechten worden door de overheid aan de melk­vee­houder toegekend. Ver­pachters stellen echter dat het er niet om gaat aan wie de rechten zijn toegekend, maar dat er uit hoofde van de verhouding tussen pachter en verpachter een aanspraak bestaat.

Zij verwijzen naar de jurisprudentie rond het melkquotum en vinden dat - ook hier - de toekenning gebaseerd is op inspanningen van beide partijen. Voorgaande zou mee­brengen dat een goede oplevering van het gepachte bij het einde van de pacht, inhou­dt dat de verpachter deelt in (de waarde van) het fosfaatrecht.

Of dit het geval is, zal door de pachtrechter moeten worden beantwoord. Er is een proefprocedure in voorbereiding. Het kan echter zo maar twee jaar duren voordat er duidelijkheid is. Ondertussen is het belangrijk dat verpachter en pachter in hun onderlinge relatie rekening houden met de (latente) aanspraken.

Jos Ebbers,
lid van Rentmeesters.nl in de provincie Friesland

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.