“Mijn ultieme droom is een klein huisje op het platteland”. Deze droom leeft bij veel mensen. Tegenwoordig zijn ze verenigd in de Tiny House beweging.
De beweging kent zijn oorsprong in Amerika en de aanhangers van deze beweging willen gelukkig leven volgens het principe: “Minder is meer”. Waarom hard werken voor een blok beton (huis) als je ook kunt genieten van het leven in een klein huisje? Maar hoe groot is de kans dat die droom werkelijkheid wordt?
Het realiseren van Tiny Houses gaat steeds beter, maar zit nog wel in de experimentele fase. Met name vigerende bestemmingsplannen maken het lastig. Doorgaans is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Een goede onderbouwing van het voorstel is een vereiste.
Gesprekken en presentaties bij gemeenten creëren enthousiasme. Initiatiefnemers moeten in de eerste plaats denken in het belang van de gemeente: Wat schiet de gemeente op met Tiny Houses? Wat worden zij er beter van? De plaatselijke politiek wil in de regel nog wel, maar daarna volgt een moeizame strijd. Een woonbestemming in het buitengebied ligt nu eenmaal gevoelig.
Win-win is de sleutel
Toch zijn er mogelijkheden als het gaat om een tijdelijke ontheffing of vergunning. Een goed plan is dan essentieel: ruimtelijke kwaliteit toevoegen aan de omgeving, sociale/economische binding met de omgeving en demonstratie en educatie van duurzaam wonen (off-grid). Het zijn allemaal argumenten waarmee een gemeente enthousiast te krijgen is. “Denken in het belang van de gemeente is de sleutel naar het succes. En ... een lange adem!”
Herbestemming op het platteland
Op dit moment biedt de herbestemming van boerenerven een redelijke kans. Enerzijds door ‘ontboering’ van ons landschap en anderzijds door schaalvergroting in de landbouw blijven stallen en andere opstallen leeg achter. Grote boeren kopen wel de grond maar niet de opstallen. Hier liggen kansen voor een alternatieve invulling van het erf. Van de boerderij zijn wooneenheden te maken. De stallen zijn te vervangen door bedrijvigheid of Tiny Houses. Uiteraard goed ingepast in de omgeving.
Collectief initiatief
Planvorming vanuit collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) biedt de beste kansen. Een groep gelijkgestemden bouwt samen met de gemeente en een architect aan de omvorming van een boerenerf. Dromers worden steeds meer doeners om uiteindelijk toch de droom te realiseren.
Rentmeesters.nl kan u helpen in te schatten hoe groot de kansen zijn voor uw plannen. Bovendien kan de rentmeester in uw regio adviseren bij het aangaan van gesprekken met de juiste mensen bij de gemeente.
Joris Vermaesen, WOET Bosgrond BV
Joris Vermaesen is lid van rentmeesters.nl in de provincie Overijssel.
Reactie: